dinsdag 11 augustus 2009

Dinsdag 11 augustus


Het thuisfront wenkt. Het is onze laatste dag. Gelukkig is het best nog een lange dag. We plannen ons hotel vannacht om middernacht te verlaten, om morgenvroeg om 4u30 ons vliegtuig te halen. Teheran - Istanbul - Brussel
Vroeg in de morgen nemen we de metro om naar de Heilige begraafplaats van Khomeini te gaan. Deze is een heel stuk uit het centrum gelegen. De parkplaats en het gebouw zijn in grootte niet in te schatten. Toch wordt er nog steeds bijgebouwd. De koepel van de moskee wordt helemaal bekleed met bladgoud.
Bij het binnengaan worden de schoenen afgegeven. Er is een aparte ingang voor mannen en voor vrouwen. (De uitgang is dezelfde ! ) Onze tassen gaan door de scanner. Pech ! Onze fototoestellen worden opgemerkt. We besluiten de fototoestellen niet af te geven en elk op beurt het heiligdom te bezoeken. Nadat we gefouilleerd werden door in pinguins gekleedde dames mogen we binnen. Lut gaat het eerst op verkenning. Binnen heb je het nogal gauw bekeken . Stel je een grote beurshal voor, met marmeren vloeren die bekleed zijn met Iraanse tapijten. In het midden staat een grote tombe ( ik schat 3m hoog, 6m lang en 4 m breed ) daarin staat een kist die bekleed is met een stuk stof , met daarrond hopen briefjes geld. Ik weet niet goed wat er van mij verwacht wordt. Moet ik beginnen huilen zoals de meest omstaanders ? voor de zekerheid neem ik een zeer ingetogen houding aan.
Lut zit bij mijn spullen te wachten. Even vind ik haar niet, tot ik opmerk dat zij op de grond zit met een hele schare in zwart geklede dames rond haar. Leest zij de koran voor denk ik glimlachend ? Wetend dat de Iraniers haar aan het uitvragen zijn.
Na dit bezoek hebben we geen tijd te verliezen.We nemen de taxi om de paleizen van de Sjah te bezoeken. Deze liggen ook een heel stuk uit de stad. Alweer moeten we kiezen welke paleizen we gaan bezoeken. Het complex is zo groot als een heel dorp. We kunnen van het ene naar het andere paleis met een minibus, dit door heel mooie parken. We kiezen voor het groene paleis. Wat een overweldigende overdaad aan luxe . Sommige zalen van de paleizen zijn zo overladen dat het voor ons als kitsh overkomt. Het witte paleis ( ons eigenlijke doel ) is gesloten. Wel hebben we de foto van de meters hoge bronzen laarzen van de Sjah . Het beeld dat gedeeltelijk overblijft van de jaren 1979.
Ons laatste bezoek aan Teheran is een wandeling in de Bazaar. Met heel veel moeite weten we de tapijtverkopers van ons af te slaan.
Dit was onze laatste dag in dit prachtig land . De avond doet zijn intrede. Ons hart begint sneller te kloppen , het thuisfront wenkt...
Dankbaar denken we aan onze echtgenoten. In deze drukke dagen hebben we hen toch gemist.
Het verlangen om echtgenoten , kinderen en kleinkinderen terug te zien groeit met de minuut...

Dank aan alle lezers van onze blog.
De blog wordt in de komende week nog aangevuld met verhalen en foto s .
Een hartelijke groet, Carine, Lut .

5 opmerkingen:

 1. Een behouden terugkomst en natuurlijk welkom thuis ! Fijn dat we met je mochten 'meereizen', een prachtige blog trouwens !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. beste dames,
  ik heb jullie blog ook gevolgd, en ik ben blij dat jullie van de reis genoten hebben. zoals ik zei: iran is een fantastisch land.
  hartelijke groet,
  Ann De Craemer

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Beste lezers ,bedankt voor het volgen. De blog wordt nog aangevuld ik heb niet alles durven vanuit Iran neerpennen, eerstdaags komt er nog een korte diapresentatie van die prachtig land.
  carine

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi tante en Lut,

  Ik heb een deel gemist in de tijd,wegens vakantie weet je wel, maar heb nu alles gelezen op de blog.
  Bedankt dat we mochten een stukje meereizen op deze manier.
  Ik denk dat jullie nog wat aan het bekomen zijn van de vele ervaringen die je in Iran hebt opgedaan. Welkom terug in ons landje en ik kijk al uit naar de diapresentatie !
  Groeten, Daisy

  BeantwoordenVerwijderen